Alison Weirová – Anna Boleynová – králova posedlost

úterý 5. května 2020

Podmanivý příběh druhé anglické královny vládnoucí po boku Jindřicha VIII. Život krásné a inteligentní Anny Boleynové byl vylíčený velmi detailně. Nedoporučuji netrpělivým a akcechtivým čtenářům (to radši rovnou přeskočte na konec :-)). Kniha udává pozvolné tempo, o to víc si však sami sebe dokážete představit v Annině roli, která skutečně nebyla jednoduchá. S jejím vzestupem narostl i počet Anniných nepřátel, kteří se s ní, jakožto s královnou, nedokázali smířit. V očích poddaných proslula intrikařením a sváděním krále, jež vyústilo v zapuzení pravé a všemi milované královny Kateřiny Aragonské, jejíž konec byl velmi smutný. Inu, bývalo jednodušší obvinit ženu z cizoložství, než si přiznat královy povětrnostní kvality. :-)


Skutečný příběh o Anně se už pravděpodobně nedozvíme nikdy, je jí však věnováno několik knih i filmů, kde byla vykreslena opravdu ve všech možných barvách. V knize Alison Weirové budete Annu provázet celým jejím životem. Budete s ní postupně růst a toužit po moci. Budete odolávat kouzlu královských dvorů, budete věřit v ženské schopnosti vládnout celým zemím, budete si vážit přátel, kterých Anna neměla mnoho, budete mlčky přecházet jízlivé nadávky i výhrůžky smrtí, budete vytrvalí, chtiví, mstiví, ale i milující a oddaní. Budete stát vedle velké reformátorky, jež se zasloužila o vznik anglikánské církve.

Jelikož byly dosud mé znalosti Tudorovců mlhavé, užívala jsem si knihu každým coulem a při případných historických nesrovnalostech jsem netrpěla. V Annině mladistvých a ideologických začátcích jsem s ní sympatizovala, s nabobtnávající touhou po moci jsem v ní viděla vlivem zaslepeného člověka, který nakonec upouští od svých přesvědčení. Oplývala však ohromnou vůlí uhájit svou čest, a to i když se jakékoliv její vyhlídky na mužského potomka vytrácely ruku v ruce s nadějí na udržení si královy přízně i samotného života.

"Zavři oči a buď zticha jako všechny před tebou. Víš přece, že je v mé moci v krátké době tě ponížit víc, než jsem tě předtím povýšil.“



Okomentovat

Díky za tvůj čas. Uvidíme se u dalšího dílu? :-)

© Hory knih. Design by FCD.