Horní Blatná v Krušných horách – 11,5 km

neděle 2. února 2020



Pěkně zdravím,

rok 2020 a sním série předsevzetí je v plném proudu. Pokud patříte mezi ty opilce, kteří sice petardami nehází, zato o půlnoci naslibují hory doly, mám pro vás tip, jak si odškrtnout první, anebo druhou (víc vám prostě nevěřím!) kolonku ve vašem vyšperkovaným To Do Listu. Tento tip samozřejmě mohou využít i abstinentující čtenáři, které tímto zdravím.

Co vás čeká a nemine, co si zabalit do batůžku a co k svačině (protože co si budem – na výlety se jezdí jen kvůli príma sváče)?


Trasa: Praha – Karlovy Vary – Horní Blatná – Karlovy Vary – Praha

Budíček v šest, rychlá snídaně included a šup šup na bus. Skoro po čtyřech hodinách opouštíme vyhřátý autobus a vystupujeme na náměstí v Horní Blatné. Jako kdybychom to tušili, přidáváme do kroku ať jsme co nejdříve zpátky na hrnek svařeného vína. Pojďte se projít s námi. :-)

Z autobusové zastávky v Horní Blatné se vydejte nahoru. (Pro lepší orientaci v textu doporučuji zobrazit si mapu, jinak půjdete jen nahoru/dolů. Já trasy sice plánuji, ale přemisťování z bodu A do bodu B má na starost jiný účastník zájezdu. Jen tak... pro jistotu)


Už jste na vyhlídce Na strašidlech?

Gratuluji! První dva kilometry máte za sebou. Pokud na vás půvabem nešetřili, pravděpodobně žádné strašidlo neuvidíte. Jestli šetřili… hádejte co.
Výhledy
Hele ho, fešáka!

Druhý cíl – obora U koupaliště je nedaleko. Pokud nemáte pro strach uděláno, pokračujte dál od otevřeného vstupu připomínající Jurský park – co když utekla Godzilla? (haha, blbko, ta tam ale nežije!) Taky máte bujnou fantazii a katastrofické scénáře jsou s vámi celý den?

Cestou k rozhledně Blatenský vrch jsem si uvědomila dvě věci. Zaprvé – mé obavy z Godzilly byly oprávněné.
Zadruhé – volba společníka není to samé jako výběr kouzelnické hůlky. Pamatujte, že tady si parťáka vybíráte vy, ne on vás.
A jestli to podceníte, může se stát třeba tohle: jdete. Je vám hezky, protože jdete se svým klukem. Držíte se za ruku a myslíte na to, jak jste si souzeni. Ano, on je ten pravý. On je váš José Armando. Jenže José je vtipálek tělem i duší, a zatímco vy o něm smýšlíte jako o rytíři na bílém koni, on vymýšlí jak si z vás vystřelit. Testuje, co vydržíte a testuje účinnost vašich merino gatí. Bum! Ďábelský plán je na světě, ale to vy vědět nemůžete, protože pořád věříte hezkým očím vašeho milého. Jenže vy nejste Esmeralda a váš kluk není José Armando.
Je to váš drahý Karel, který zničehonic pustí vaši ruku a s hrůzou v očích začne lámat rekordy ve sprintu. Teď určitě nevidíte jednorožce poskakujícího na obláčku z cukrové vaty. Zato vidíte hladovou Godzillu, která po vás jde a chce vás sežrat, protože to Godzilly dělají jednorožcům i holčičkám, co si na ně myslí!

Uvědomění si, že ve skutečnosti žádné nebezpečí nehrozí, se dostaví přibližně do 10 vteřin. Těchto pár vteřin je naprosto klíčových pro rozhodnutí, zda ve výletu setrvat. Vy ale nejste bábovka, a tak zatnete pěsti, nadechnete a plnou silou hodíte po svém, v křečích od smíchu svíjejícím se příteli, slupku od banánu. Poznámka autora – během akce použijte minimálně jednu nadávku. Přidáte tím na dramatičnosti.


Ptal se někdo na svačinu? Banán je správná volba.
Blatenská rozhledna


Zde po červené – Železná cesta a jste na rozhledně.


Za férový třicetikorunový poplatek máte možnost kochat se výhledem, případně skončit u svařáku, párku v rohlíku anebo jahody s vodečkou. Když už jste se posilnili proti zimě je na čase jít o kousek dál, čeká nás zlatý hřeb výletu – Ledové a Vlčí jámy.
Jeden svařák, dva svažáčky, či svažátši...



Nemá cenu Ledové jámy navštěvovat v létě. V zimě, kdy jsou chodníky a schodiště pořádně namrzlé je to správný adrenalin. Ale ne, dejte bacha, ať si cestou do jam nenamelete, zespod by vás jen těžko vytahovali. To stejné platí u Vlčích jam, neignorujte informační cedule a nechoďte tam, kam se lézt nemá. Hezké fotky budete mít i o půl bezpečného metru dál.
Vstup do Ledových jam


Vlčí jámy
Vlčí jámy
Cestou do cíle už jdete jen z kopce, ostatně celý výlet byl pohodový a nenáročný. Máte-li pár minut navíc, zastavte se u Černého jezírka – ideální místo na sváču. Před zimou se můžete ukrýt v místní hospůdce, kterých je v Horní Blatné několik. Dejte si něco dobrého do žaludku, kupte si suvenýr a nezmeškejte spoj zpátky domů.




Pokud jedete z Prahy, na celý výlet si vyčleňte celý den. Lístky rezervujte s dostatečným předstihem, do Prahy to sice jezdí pořád, ale taky jsou spoje brzy obsazené. 😊
Co s sebou? Nejdete na žádný dlouhý trek ani lyžovačku. Oblečení přizpůsobte počasí a své termoregulaci.
Většinu cesty půjdete po štěrkové cestě/asfaltu, tak těžké pohory nechte klidně doma větrat. Trasa není náročná a bez problému ji zvládnou i sváteční výletníci nebo děti. Usmažte řízky, obložte housky, naplňte termosku rumem a hurá na výlet.


Trasa: Praha – Karlovy Vary – Horní Blatná – Karlovy Vary – Praha
V nohách budete mít: 11,5 km
Půjdete přibližně: 3 hod a 15 min
Převýšení: nastoupáte 280 m a sklesáte 301 m
Navštívíte tato místa: Jindřišské skály – Na strašidlech, Přezimovací obora U koupaliště, rozhledna Blatenský vrch, Vlčí jámy, Ledové jámy, Černé jezírko



Mapu si zobrazte zde

Mějte fajn a aktivní víkend! V příštím článku se snad uvidíme na Šumavě, johó!

1 komentář

  1. Super výlet, díky za tip, už dlouho se tam plánuji podívat

    OdpovědětVymazat

Díky za tvůj čas. Uvidíme se u dalšího dílu? :-)

© Hory knih. Design by FCD.